Let op met kinderen tot 16 jaar
Geweld
Grof taalgebruik

Bram Fischer

Nederland, 2016, 124'
Regie: Jean van de Velde
Acteurs: Peter Paul Muller, Sello Motloung, Dan Robbertse, José Domingos, Conrad Kemp

In het Zuid-Afrika van 1963, waar de onvrede tegen de ongelijkheid groeit, worden op een middag in het dorpje Rivonia bij een inval de kopstukken van het ANC opgepakt. Aan deze groep wordt een negende lid, dat al eerder gevangen genomen was toegevoegd: Nelson Mandela. Er is het blanke regime veel aan gelegen om de groep als voorbeeld te stellen en tot de doodstraf veroordeeld te krijgen. Gerespecteerd advocaat Bram Fischer neemt hun verdediging op zich. Wat het regime niet weet is dat Fischer eigenlijk de tiende verdachte had moeten zijn. Dat is de start van een proces waarin Bram Fischer heikele paden bewandelt. Wanneer de geheime politie gaandeweg Bram Fischers dubbelrol ontdekt, komt hij voor een moreel dilemma te staan: verkiest hij de verdediging van zijn cliënten boven zijn eigen veiligheid en dat van zijn gezin?

★★★★ De Filmkrant
“De nieuwste film van Jean van de Velde is een biopic van mensenrechtenactivist Bram Fischer, zowel een sixties spionagethriller als een solide rechtbankdrama”.

★★★★ NRC Handelsblad
“Jean van de Velde maakte een sterk, op feiten gebaseerd rechtbankdrama over de strijd tegen apartheid. Met Peter Paul Muller als intrigerende held.