Alle leeftijden

Dovenfilmfestival: Doof Kind

Nederland, 2017, 71'
Regie: Alex de Ronde

Op 29 september is het WereldDovenDag en in Leeuwarden wordt deze feestelijke dag extra gevierd met honderden doven uit binnen- en buitenland die naar de Culturele Hoofdstad komen.

WereldDovenDag is altijd een feest, een ontmoetingsplek voor doven. Dovencultuur en gebarentaal worden die dag extra belicht. Vandaar dat Slieker in samenwerking met Friese Doven en Hoor Friesland in datzelfde weekend een minifilmfestival organiseert met films over doof zijn, over hoe je dat doet: als dove meedraaien in een horende maatschappij en over hoe het is om als horend (en zingend!) kind in een dove familie op te groeien. Alle films zijn Nederlands ondertiteld. Napraten kan ook, bijvoorbeeld met filmmaker Alex de Ronde en zijn zoon Tobias die aanwezig zijn bij de documentaire Doof Kind. Een tolk gebarentaal is aanwezig.

Het mini filmfestival is bedoeld voor alle publiek, voor horenden en doven, er zijn ontroerende én spannende films, en het geheel geeft een bijzonder kijkje in de wereld van de dove mens. Dus koop snel je kaarten, want vol = vol!

‘Doof Kind’ schetst een ontroerend portret van de aanstekelijke dove Tobias die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt. Door het gebruik van familiefilmpjes zien we hoe Tobias opgroeit. Hij onderhoudt een innige relatie met zijn iets oudere, horende broer, Joachim. Samen blikken ze terug op hun jeugd. Communicatie met de horende wereld is moeizaam, maar Tobias’ verblijf op Gallaudet University in Washington D.C. – de enige dovenuniversiteit ter wereld – voelt paradijselijk aan.
De film laat zien hoe een handicap zomaar in een rijke cultuur kan veranderen en andersom. Tobias weet die twee werelden slim met elkaar te verbinden: als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen. De onvoorwaardelijke acceptatie van zijn doofheid biedt gelegenheid tot het aan de orde stellen van allerhande vragen, die variëren van de problemen van het grootbrengen van een doof kind en de effecten daarvan op de overige gezinsleden tot aan de soms absurde gevolgen van een gehandicaptenstatus.

Bij de voorstelling van 29 september zijn de hoofdpersonen Tobias en Joachim én regisseur Alex De Ronde aanwezig in Slieker Film. ‘Doof Kind’ is de winnaar van de publieksprijs IDFA 2017.