Let op met kinderen tot 12 jaar
Geweld
Grof taalgebruik

Foxtrot

Israël, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, 2017, 114'
Regie: Samuel Maoz
Acteurs: Lior Ashkenazi, Sarah Adler

‘Foxtrot’ is opgebouwd als drieluik. De titel verwijst naar een legerterm en naar de dans die je, welke bewegingen je ook maakt, altijd terugbrengt naar waar je bent begonnen. Het eerste deel speelt zich af in het appartement van de ouders van soldaat Jonathan. Zij hebben net gehoord dat hun zoon bij het uitoefenen van zijn plicht is overleden. Het tweede deel wordt verteld vanuit het perspectief van ene Jonathan, die samen met drie leeftijdsgenoten een grenspost bewaakt in een verlaten landschap. In deel drie keren we terug naar het appartement, waar Jonathans ouders moeten afrekenen met een vreselijke gebeurtenis.

‘Foxtrot’ zet de kijker behoorlijk aan het werk. De dialogen zijn minimaal; het verhaal wordt verteld door de prachtige beelden. Wie zijn best doet, wordt beloond met een scherpe blik op de Israëlische samenleving waar het noodlot, mede vanuit de geschiedenis, haast onvermijdelijk leidt tot verdriet en pijn.

★★★★★ De Volkskrant
“Verpletterend, hoe regisseur Maoz zijn grimmige lofzang op het noodlot ombuigt naar zulke intieme momenten, voordat hij in de allerlaatste minuut de genadeslag uitdeelt.” “Van messcherp drama naar thriller, Maoz danst overtuigend van genre naar genre.”

★★★★★ VPRO/Cinema.nl
“Gewaagde, maar bijzonder geslaagde (en ook gelaagde) vertelling van Maoz (Lebanon), die in zijn film meermalen van toon wisselt, maar evenwel een evenwichtige, fenomenale film afleverde”.