Jane

Verenigde Staten, 2017, 90'
Regie: Brett Morgen
Acteurs: Jane Goodall (Zichzelf), Hugo van Lawick (Zichzelf)

Een ongelofelijk mooie en diep romantische film over de jonge jaren van Jane Goodall. Wonderschoon in de warme en tedere beeldenpracht van haar grote liefde, de Nederlandse natuurfilmer Hugo van Lawick, maar ook in haar intense liefde voor haar chimpansees en haar werk. Als 26-jarige secretaresse krijgt zij van paleontoloog Leakey de kans om naar Afrika te gaan, haar grote droom. Zonder enige ervaring, kennis of wetenschappelijke opleiding (“een open geest, een passie voor kennis, geduld en liefde voor dieren” waren de vereisten) trekt zij, samen met haar moeder, naar de wildernis om de allereerste onderzoeker naar apengedrag in het wild te worden.

Het zijn paradijselijke en bijna onwerkelijke beelden. Met een in onze ogen ongekende naïviteit benaderen zij en Hugo de chimpansees en de gevaren in de wildernis. Het zijn de jaren zestig en in meerdere opzichten lijkt de wereld nog onschuldig. Nooit eerder waren deze beelden over haar beginjaren, haar grote wetenschappelijke doorbraken en de opbloeiende liefde tussen Hugo en haar te zien. Pas in 2014 werd deze filmische schat, meer dan 100 uur aan prachtig warm en teder 16 mm materiaal, teruggevonden in de archieven van National Geographic. Brett Morgen bekend van o.a. Cobain: Montage of Heck, kreeg de droomopdracht om er een film van te maken. Philip Glass componeerde de muziek er voor. Samen met het nuchtere commentaar van de oude Jane Goodall (nu 83) creëerden ze een bijzonder ontroerende en wonderbaarlijke film.

★★★★ Het Parool
“Een superromantische film” “We wisten het al, maar Jane bevestigt nog eens dat documentairemaker Brett Morgen een tovenaar is als het om archiefmateriaal gaat.”

Brett Morgen: “Ik heb mijn laptop gepakt en haar de scène laten zien waarin zij en Hugo verliefd worden. Dat was het keerpunt: zij had die beelden óók nog nooit gezien en ze was erdoor overdonderd.”

★★★★ De Telegraaf
“Een intieme documentaire” “De prachtmuziek van Philip Glass en de serene commentaarstem van Jane Goodall zelf vervolmaken dit liefdevolle eerbetoon aan de gerespecteerde eco-ambassadrice.”

“Ik heb Jane leren kennen als een ontzettend warme, gedreven en energieke vrouw met een geweldig gevoel voor humor.”

★★★★ Trouw:
“Een sterk, geestig, ontroerend portret van een monumentale vrouw.”