Let op met kinderen tot 12 jaar
Geweld
Seks
Grof taalgebruik

On Chesil Beach

Verenigd Koninkrijk, 2018, 105'
Regie: Dominic Cooke
Acteurs: Saoirse Ronan, Billy Howle, Anne-Marie Duff, Emily Watson

Het is de zomer van 1962 in het dan nog conservatieve Engeland. Slechts één jaar verwijderd van grote sociale veranderingen, Beatle-mania, de seksuele revolutie en de Swinging Sixties vindt de bruiloft plaats van het jonge stel Florence en Edward.

Op de avond van hun huwelijk dineren ze in een bedompt hotel bij Chesil Beach. De wijn is verdund met water en het eten dat ze geserveerd krijgen is alles behalve appetijtelijk, maar dat maakt het verlegen stel niks uit. Met vlinders in hun buik blikken ze terug op hun opbloeiende relatie en dromen ze van hun toekomst samen, maar één onderwerp wordt angstvallig vermeden; de aanstaande huwelijksnacht. Edward is een jeugdige losbol die wel geïnteresseerd is in seks, terwijl Florence, afkomstige uit een rijke en conservatieve familie, niks van seksuele intimiteit moet hebben. De verzwegen misverstanden en angsten van die avond zullen hun levens voor altijd veranderen.

On Chesil Beach is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Ian McEwan, die tevens het scenario voor de verfilming schreef. Het verhaal speelt zich af in een bijzonder stukje geschiedenis; tussen de conservatieve jaren 50 en de vrije jaren 60. Mensen waren gevangen tussen enerzijds ouderwetse gewoonten en anderzijds een sociaal opgelegde vrijheid. Daarmee worden zaken als maatschappelijke veranderingen en sociale druk aan de kaak gesteld. Met een aantal grote sterren zoals Saoirse Ronan (Lady Bird, The Grand Budapest Hotel, The Lovely Bones), Emily Watson (Breaking The Waves, Red Dragon) en Anne-Marie Duff (Suffragette, Nowhere Boy), en meesterlijk acteerwerk van nieuwkomer Billy Howle (Dunkirk).

★★★★ VPRO/Cinema
“Prachtig gedoseerd verhaal over liefde, seks en de angst voor het onbekende begint rustig en ontspannen, maar wordt allengs beklemmender en spannender. Met dank aan het sterke spel van hoofdrolspelers Ronan en nieuwkomer Howle, de strakke regie van theaterregisseur Cooke en het slimme scenario van schrijver Ian McEwan, die zijn eigen novelle uit 2007 bewerkte.”