Let op met kinderen tot 12 jaar
Geweld
Seks
Drugs en/of alcoholmisbruik
Grof taalgebruik

The Square

Zweden, 2017, 140'
Regie: Ruben Östlund
Acteurs: Dominic West, Claes Bang, Elisabeth Moss

Een modern museum stelt een nieuwe installatie tentoon. Een ruimte waar geen regels zijn en alles kan. Om publiek naar het museum te trekken, wordt er een PR-bureau ingehuurd. De onorthodoxe campagne die ze bedenken, gaat al snel viral en zorgt voor de nodige commotie. Christian, de gerespecteerde curator van het museum kampt inmiddels met een existentiële crisis en zijn leven lijkt steeds verder te ontsporen. Regisseur Ruben Östlund (Turist, Involuntary) mocht voor The Square de Gouden Palm voor beste film in ontvangst nemen tijdens het Internationale Filmfestival in Cannes.

De film heeft onlangs zes prijzen in de wacht gesleept op de dertigste editie van de European Film Awards. In Berlijn ging de film onder meer met de prijs voor Beste Europese film aan de haal.

★★★★ De Volkskrant
The Square is een geestige en vaak hoogst ongemakkelijke satire, maar ook een lust voor het oog, met fraai camerawerk en uitstekende acteurs”
“Ruben Östlund heeft een bijzonder gevoel voor humor. De Zweedse filmmaker houdt van ongemak en van een specifiek type gêne; een milde paniek die kan ontstaan uit een mix van goede bedoelingen, verwarrende sociale situaties en onhandige reacties”.“Een fenomenaal, bloedspannend kunststukje van Östlund en de Amerikaanse acteur Terry Notary” “De regisseur is een meester in sociale ontmaskering”.

 ★★★★ NRC
“Dat levert een onevenwichtige maar fascinerende satire op”.
“gaat over informele afspraken en taboes in een wereld waar ‘grensoverschrijdend’ een deugd is: de beeldende kunst”
“een film die ietwat overkookt van de ideeën en ongemakkelijke observaties. En dat houdt het grappig, spannend en stimulerend.

★★★★ Parool
“Östlund fileert vakkundig wat er mis is – in de kunstwereld, in de westerse maatschappij – en legt dat koelbloedig bloot. Maar niet om ons af te schrijven; eerder om te vragen hoe het beter kan. Door al zijn rake grappen heen blijft hij hoopvol over wat kunst kan veranderen – te beginnen met zijn eigen film, misschien.”