Let op met kinderen tot 12 jaar
Geweld
Seks
Grof taalgebruik

Thelma

Noorwegen, Frankrijk, Denemarken, Zweden, 2017, 116'
Regie: Joachim Trier
Acteurs: Ellen Dorrit Petersen, Eili Harboe, Okay Kaya

Thelma was de openingsfilm van de 38ste editie van het Noordelijk Film Festival

De verlegen Thelma verhuist van haar religieuze familie op het Noorse platteland naar Oslo om te gaan studeren. Kort na aankomst krijgt ze een onverwachte epileptische aanval, die ze voor haar ouders verborgen houdt. Tegelijkertijd ontmoet ze medestudente Anja, tot wie ze zich bijzonder aangetrokken voelt. Thelma wordt overspoeld door emoties die ze niet durft te erkennen, de aanvallen komen steeds vaker en heftiger en de dokters hebben er geen medische verklaring voor. Langzamerhand wordt duidelijk dat ze over angstaanjagende, bovennatuurlijke krachten beschikt en op een dag is Anja spoorloos verdwenen.

Thelma is geregisseerd door Joachim Trier. Na zijn sterke debuut Reprise en het veelbekroonde Oslo, August 31st kreeg hij in Cannes een Gouden Palm-nominatie voor Louder Than Bombs. In de stijlvolle thriller Thelma wordt de hoofdrol vertolkt door opkomend talent Eili Harboe (The Wave). De film is gekozen als Noorse inzending voor de Oscar™ voor beste buitenlandse film.

★★★★ De Volkskrant
“De fijnzinnige regisseur Joachim Trier heeft naast zijn zorgvuldige verteltechniek ook oog voor poëzie. In Thelma flirt hij opmerkelijk genoeg met het superheldengenre”.

★★★★ VPRO/ Cinema
“Vol prachtige beelden en obvervaties”.

★★★★ The Guardian
“Eng, sexy en cool”