Let op met kinderen tot 12 jaar
Angst

Visages, Villages

Frankrijk, 2017, 90'
Regie: Agnes Varda, JR

Regisseuse en fotografe Agnès Varda (Les Glaneurs et La Glaneuse, Les plages d’Agnès) is een markante figuur in de Franse cinema. Samen met JR, een eigenzinnige kunstenaar met een grootse verbeelding, vormt ze een uniek duo. Agnès is inmiddels in de tachtig, JR midden dertig. Hun belevingswerelden komen samen in Visages Villages. Ze laten zich leiden door toeval, passie en intuïtie.

In deze documentaire trekken Agnès en JR samen door Frankrijk en portretteren de mensen die ze ontmoeten. Hun reis schept een band waarin ze elkaar als kunstenaars vinden en het landschap tot museum maken. Het voormalige boegbeeld van de nouvelle vague (Agnès) en de inmiddels wereldberoemde fotograffitikunstenaar (JR) vullen elkaar perfect aan. Hun hartverwarmende vriendschap vormt de basis voor een waarachtige en lieve roadmovie. Visages Villages won dit jaar op het filmfestival van Cannes de l ’Œil d’or voor Beste Documentaire en kreeg de publieksprijs in Toronto. De documentaire, door Vrij Nederland bestempeld als ‘een van de liefste films van het jaar’, zal in Nederland op het IDFA in première gaan.

Regisseur Agnès Varda, de ‘Moeder van de Nouvelle Vague,’ ontving 11 november 2017 een ere-Oscar voor haar uitzonderlijke bijdrage aan de filmindustrie. De Academy reikte de award uit tijdens het Governors Awards Gala in Hollywood. Varda is na zestien mannelijke filmmakers de eerste vrouwelijke regisseur die de onderscheiding in ontvangst heeft mogen nemen. Grote namen zoals Jean-Luc Godard, Orson Welles, Akira Kurosawa, Frederick Wiseman en Spike Lee gingen haar voor.

De inmiddels 89-jarige Agnès Varda is een significant figuur in de Franse cinema en werd in 2015 al onderscheiden met een Ere Gouden Palm in Cannes. Een jaar eerder ontving ze de Lifetime Achievement Award op de European Film Awards. Gedurende haar ruim zestigjarige filmcarrière snijdt Varda feministische en sociale kwesties aan. Films en documentaires als La Pointe Courte, Cléo de 5 À 7, Les Glaneurs et la Glaneuse en Les Plages D’Agnès zijn enkele voorbeelden uit haar indrukwekkende carrière.

 ★★★★★ VPRO/Cinema
“Een speelse dialoog tussen kunstenaar, model en toeschouwer: poëtisch, ontroerend, en deksels amusant”.

★★★★★ Trouw
“Veruit de beste roadmovie van het jaar’
‘De mooiste documentaire van het jaar’
‘Vrolijk en vrijmoedig”.

★★★★★ NRC
“Eens in de zoveel tijd wordt er een film gemaakt die je ogen kust. Visages, Villages is zo’n film’
‘Rijker, lichtvoetiger, ernstiger, menselijker, blikverruimender en onderhoudender dan menig film”.